NextStep -työ- ja opintopolkuja nuorille -hanke (ESR)
Julkaistu: 09.12.2020 00.00

NextStep -työ- ja opintopolkuja nuorille -hanke (ESR)

Seuratoimintaa ”pää ylhäällä” pelaten...

Joukkuepallopeleissä ovat aina pärjänneet ne pelaajat, jotka ovat oppineet hallitsemaan pelivälinettä katse ylhäällä. Tämä taito mahdollistaa kanssapelaajien liikkeen ennakoimisen ja joukkuepeliä edistävän oikea-aikaisen ratkaisun valinnan. Päteekö sama pelin lainalaisuus laajemmassa kuvassa koko urheiluseuratoimintaan? Urheiluseuran ”kanssapelaajina” voidaan nähdä muu yhteiskunta, jonka kanssa seura ”pelaa”, (kärjistetysti) joko nenä pelivälineessä yksin yrittäen tai katse ylhäällä kanssapelaajat huomioiden...

Rovaniemen Kiekko Ry:ssä ja sen yhteistyöseuroissa on viime vuosien aikana otettu tärkeitä askeleita seuratoiminnan "pää ylhäällä" pelaamisen edelleen kehittämisessä. Euroopan sosiaalirahaston tukemassa NextStep- työ- ja opintopolkuja nuorille -hankkeessa paikalliset urheiluseurat, kaupungin työllisyyspalvelut sekä alueen nuoret ovat harjoitelleet yhteispeliä, jonka tavoitteena on ollut ilman työ- ja opiskelupaikkaa olevien nuorten osallisuuden ja työllisyyden edistäminen sekä seuratoiminnan elinvoimaisuuden vahvistaminen.

Vuosien 2018–2020 aikana toteutetussa NextStep -hankkeessa alle 30-vuotiaiden nuorten osallisuutta ja työllistymistä tuettiin ohjatusti järjestettyjen seuratyökokeilujen avulla. Työkokeiluissa pyrittiin selvittämään nuorten ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja tai mahdollisuuksia palata työmarkkinoille. Seuratyökokeiluja järjestettiin yhteensä neljässä eri Rovaniemen urheiluseurassa. Työkokeilutehtävät liittyivät pääsääntöisesti seurojen harraste- ja kilpaurheilutoimintaan, tapahtumajärjestämiseen, toimintaympäristöjen kunnossapitoon, ravintola- ja kioskitoimintaan sekä erinäisiin toimistotehtäviin. Tehtävänkuvat räätälöitiin kunkin nuoren valmiuksia ja ammatillisia tavoitteita vastaaviksi.

”Kyllä tästä jotain hyvää seuraa”…

Hankkeen kautta seuratyötoimintaan osallistuneesta 26 nuoresta noin 70 % jatkoi puolen vuoden tarkastelujakson aikana työ- tai opiskelupaikkaan.Nuoria työllistyi seuroihin, seurojen yritysyhteistyöverkostoon sekä monialaisesti avoimille työmarkkinoille. Opiskelupaikkoja saavutettiin useilta eri toimialoilta ja kaikilta koulutusasteilta. Nuoria tuettiin tarvittaessa myös elämän muilla osa-alueilla. Niille nuorille, jotka eivät opiskelu- tai työpaikkaa saavuttaneet pyrittiin järjestämään jokin muu positiivinen jatkopolku. Osa nuorista on kuitenkin edelleen ilman työ- tai opiskelupaikkaa.

Kohderyhmän nuorilta kerätyn palautteen mukaan seuratyökokeilut on koettu mielekkäinä ja tarpeellisina. Toiminnan erityiseksi vahvuudeksi on koettu seurayhteisöissä vallitseva hyvä ilmapiiri. Myös monipuoliset seuratyötehtävät, verkostoituminen ja henkilökohtainen työ-/uraohjaus on koettu hyväksi. Eniten puutteita on koettu olevan seurojen työvälineissä- ja toimitiloissa. Seuraavassa ote erään seuratyökokeiluun osallistuneen nuoren palautehaastattelusta.

…Eka olin, että työkokeilu on vähä turha, sillä joku sanoi, että oot typerä, ku tuommooseen lähet. Ajattelin kuitenkin, että kyllä tästä jotain hyvää seuraa ja sehän meni just niin. Seurassa oli mahtava ilmapiiri ja otettiin todella hyvin vastaan. Tein organisointitehtäviä ja avustin valmentamisessa. Aika paljon piti itse ratkoa ongelmia ja joissain pattitilanteissa olisin kaivannut enemmän apua. Toisaalta organisointikyky parani ja tavallaan nautin vastuusta. Olis ollut ärsyttävää, jos ei olis saanut tehdä itsenäisesti mitään. Tunnen nyt koko porukan ja sain myös töitä seurasta. (Nuori 22 v.)

Työkokeilun jälkeen edellä mainittu nuori jatkoi lasten harrastustoiminnan valmennus- ja organisointitehtävissä sekä kouluttautuu työn ohella terveys- ja hyvinvointialan ammattilaiseksi. Useimmissa tapauksissa nuorten ohjausprosessit ovat onnistuneet erittäin hyvin. Toiminnassa on kuitenkin ollut myös haasteita, eikä kaikki ohjausprosessit ole menneet, kuten ”Strömsössä”. Joissain tapauksissa työkokeilu ei ole ollut nuoren elämäntilanteeseen oikein ajoitettu ratkaisu, jolloin nuoren kanssa on haettu muita tilanteeseen sopivampia tukimuotoja. Myös Covid-19 pandemia on aiheuttanut erityisiä haasteita toiminnan toteuttamiselle. Sulkutoimien aikana ei seuratyökokeiluja ole voitu täysipainoisesti järjestää.

Seurayhteisöissä nuorten auttamista elämässä eteenpäin on pidetty tärkeänä lisäarvona ja nuorista on koettu olevan tarpeellista lisäapua seuratoiminnan toteuttamiseen. Ne seurat, joilla toimihenkilövaihtuvuus on ollut pieni ja hankenuoriin kohdistettuja ohjausresursseja on ollut saatavilla enemmän ovat myös kyenneet järjestämään useampia/laadukkaampia työkokeiluprosesseja ja näin ollen hyötyneet toimintamallista enemmän.

Myös nuoria palveluun ohjanneilta julkisen sektorin toimijoilta saatu palaute on ollut hyvää. Eri toimijoiden välinen yhteistyö on koettu kehittyneen hankkeen aikana jouhevaksi ja nuorten palvelutarpeet huomioivaksi. Yhteistyömallin erityisenä vahvuutena on pidetty kolmikantakäytäntöä, joka on mahdollistanut nuoren, työvoimavirkailijan ja seurassa toimivan uravalmentajan säännöllisen kohtaamisen sekä yksilöllisen urasuunnittelun toteuttamisen.

Joukkuepelaamisesta hyötyy kaikki...

Hankkeen tuloksena kehitettiin NextStep- seuratyötoiminnan malli, joka käsittää keskeisen toimijaverkoston ja hyväksi havaitut yhteistyökäytänteet. NextStep- seuratyötoiminnan mallissa korostuu kokonaisvaltainen uravalmennus, aito yhteisöllisyys sekä monipuolinen nuoren elämäntilanteeseen oikein mitoitettu työtoiminta. Malli on nuorten osallisuutta ja nuorisotyöllisyyttä edistävä. Yhteistyömalli on myös välillisesti hyödyllinen, sillä se lisää tärkeää liikunta-, hyvinvointi- ja kasvatustyötä tekevien urheiluseurojen elinvoimaisuutta. Kunnan palvelutarjonnan näkökulmasta yhteistyömalli on innovatiivinen, tarpeellinen ja kustannustehokas. NextStep-seuratyötoimintaa voidaan jatkaa ja edelleen kehittää, asemoimalla palvelu osaksi kunnan palvelujärjestelmää tai hakemalla jatkotoimintaan ulkopuolista rahoitusta. Malli on sellaisenaan tai soveltaen hyödynnettävissä myös valtakunnallisesti.

NextStep- seuratyötoiminnan malli on saanut myös julkista tunnustusta. Rovaniemen nuorisovaltuusto on vuoden 2019 nuorten itsenäisyyspäivän juhlan yhteydessä myöntänyt Rovaniemen Kiekko Ry:lle kunniamaininnan esimerkillisestä työstä nuorten työllisyyden edistäjänä. Tämä tunnustus kuuluu kaikille yhteistyöhön osallistuneille henkilöille ja organisaatioille.

Hyvä, että nuoria autetaan, mutta kärsiikö nyt urheilutulokset?...

Hanketta hallinnoinut Rovaniemen Kiekko Ry on hankevuosien aikana saavuttanut toimihistoriansa parhaimmat urheilulliset tulokset kaikissa ikäluokissaan. Samaan aikaan seuraan on rakentunut kattava matalan kynnyksen harrastuspolku. Seuratoiminnassa laajemman yhteiskunnallisen vastuun kantaminen ja seuran urheilutoiminnan kehittäminen eivät oikein toteutettuna ole toisiaan pois sulkevia asioita...pikemminkin päinvastoin.


Rauhallista joulun aikaa ja sporttista uutta vuotta toivottaen

Eero Vierola

Projektipäällikkö

RoKi Ry / NextStep työ- ja opintopolkuja nuorille -hanke (ESR)



Lisätietoja:

NextStep- työ- ja opintopolkuja nuorille hankkeen virallinen tiivistelmä ja loppuraportti julkaistaan vuoden 2021 alussa.

NextStep -hanke pohjautuu Kemin Lämäreiden, Rovaniemen Kiekko Ry:n ja Oulun Kärpät Ry:n vuosien 2015-2018 aikana toteuttamalle Soppi -Sosiaalista osallisuutta parantavat palveluinnovaatiot seuratyössä hankkeelle (ESR).