18 kuukauden matka SM-sarjaan
Julkaistu: 22.12.2020 00.00

18 kuukauden matka SM-sarjaan

teksti: Mika Uramo pääkuva: Teemu Kangas

Puolitoistavuotta sitten kukaan ei haaveillut, että keväällä 2021 pelattaisiin Kärppien, KalPan, Sportin ja Jypin kanssa U20 SM-sarjaa. Näin kuitenkin tehdään. Alueellisesti sarjanousu tuntuu palkitsevalta senkin vuoksi, että joukkueessa pelaa 19 Lapin alueen seuroissa kasvanutta pelaajaa Rovaniemeltä, Kemijärveltä, Kittilästä, Sodankylästä ja Ranualta. Eikä kovin etelästä ole muutkaan joukkueen jäsenet kotipaikkojen ollessa mm. Ii, Liminka, Oulunsalo, Kuhmo ja Reykjavik.

KESÄ 2019

Tämän joukkueen tarina tässä muodossa alkoi huhtikuusta 2019, jolloin nykyinen johtoryhmä tuli mukaan toimintaan. Nykyjoukkueen pelaajista tuolloin mukana oli kahdeksan pelaajaa kevään 2019 A-nuorten Suomisarja joukkueesta ja 12 pelaajaa B-nuorten Suomisarja joukkueesta. Lähtökohta oli kehittää arjen tekemistä ”voittavaksi”. Alusta saakka ryhmässä on ollut hyvä tekemisen meininki ja harjoitusmäärää ja -tehoja on pystytty koko ajan hieman lisäämään. Syksyn 2019 tavoitteena oli saavuttaa ensimmäistä kertaa paikka Nuorten Mestikseen loppusarjaan.

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/4210/uutiset/36044/kaksi-tieta-mestikseen-nuorten-harjoittelu-kaynnistyi

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/4210/uutiset/36051/nuoret-pelaajat-kokeneet-valmentajat

Voitetun ottelun jälkeen ottelun Karten paita vaihtaa omistajaa. Kyseessä on Kari Hartikaisen lahjoittama Rokin ensimmäinen pelipaita vuodelta 1979.

SYKSY 2019

Syksy 2019 oli joukkueelle kasvun aikaa. Panostimme parhaamme mukaan joukkueen ilmapiiriin ja olosuhteisiin. Mukaan saatiin sen verran uusia pelaajia, että harjoituksissa pystyttiin aina painamaan täydellä kokoonpanolla. Helpolla ei kuitenkaan päästy: Kovien vastustajien lisäksi myös jäähallimme laiterikko ja sitä seurannut yhdeksän viikon remontti aiheuttivat mutkia matkaan. Mestispaikka kuitenkin saavutettiin ja ensimmäistä kertaa seuran historiassa Rokin kolme vanhinta juniorijoukkuetta pelasi keväällä 2020 ikäluokkiensa Mestiksessä.

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/4210/uutiset/38056/nuorten-mestiksen-alkusarja-pian-puolivalissa

Syksyn 2019 uusia pelaajia olivat Sölvi Atlason (kuva: Juuso Toivola), Perttu Ahola (kuva: Sanna Lassila), Daniel Haverinen ja Sami Salmela (kuvat: Teemu Kangas)

KEVÄT 2020

"Tammikuussa alkoi tulla erikoista some päivitystä kiinalaisilta tuttavilta. Wuhanissa tapahtuu jotain, joka saattaa vaikuttaa vielä meihinkin."

Kevään 2020 Nuorten Mestiksessä pelin taso jälleen koveni mutta joukkueen tuloskunto säilyi. Samalla pelaajamme alkoivat saada jalkaa oven väliin Roki Hockeyn Mestis joukkueeseen. Sarjan edetessä loppusuoralle Play Off -paikka oli jo selviö ja kotietukin oli kiikarissa. Ennen loppusarjan viimeistä viikonloppua kaikki kuitenkin loppui...

COVID-19 levisi Suomessa ja jääkiekon sarjatoiminta päätettiin 12.3.2020. Se oli isompi isku tälle joukkueelle, kuin moni arvaakaan. Monet pelaajista ovat pelanneet seurassa yli kymmenen vuotta. Kevään 2020 Play Offeihin oli päättymässä monen pelaajan ura Rokin junioreissa. Koettiin, että kerrankin koossa oli joukkue, jolla olisi mahdollisuudet menestyä myös U20 tasolla. Alkoi korona uutisen seuraaminen. Joukkueen keskuudessa oli jonkin aikaa oli hyvin hijlaista.

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/5150/uutiset/40475/kauden-2019-20-palkitut-roki-a


Joukkueen kapteeni Santeri Oikkonen päätti junioriuransa kevääseen 2020. Kauden MVP palkinnon sai maalivahti Elias Korpela. Kuvat: Sanna Lassila


Voitettiin tai hävittiin. Ottelun jälkeen käydään kiittämässä parhaita kannattajia,

KESÄ 2020

Kesällä neljä ed. kauden pelaaja teki sopimuksen edustusjoukkueen kanssa. Yksikään ikänsä puolesta joukkueeseen mahtuvista kenttäpelaajista ei lopettanut. Ilmeisesti jotain oli tehty oikein. Johtoryhmään saatiin vahvistusta huoltoon ja fysiikkaan. Maalivahtivalmennus vaihtui ja Some-tiimikin vakiintui osaksi kokonaisuutta.

Koronasta johtuvat rajoitukset ja epävarmuus tulevan suhteen vaikeuttivat joukkueen kokoamista. Uusia pelaajia oli tulossa ja muutama otettiinkin mukaan. Päätettiin harjoitella rajoitusten päätyttyä läpi kesän jäällä sekä oheisissa. Aika pian oli selvää, että pelaajamme ovat ottaneet kehityksessään ison askeleen eteenpäin.

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/5150/uutiset/41484/u20-jatkaa-siita-mihin-kevaalla-jaatiin

Kesän päättäneestä elokuun selfiesuunnistuksesta ei selvitty ilman ikäviä vilppiyrityksiä. :)

SYKSY 2020

Koronan vuoksi perinteinen yhteistoiminta ruotsalaisten kanssa oli mahdotonta. Lähimpiä suomalaisia joukkueita vastaan oli luvassa ihan riittävästi sarjaotteluita. Niinpä jätettiin ohjelmasta pois kaikki harjoitusottelut toisten seurojen kanssa. Sen sijaan pelattiin viikoittain keskenämme täydentämällä joukkueet mm. U18 pelaajilla. Ennen sarja- avausta harjoittelimme vielä kaksi ottelua Roki Hockeyn kanssa. Lopputulemana oli onnistunein pre season koskaan.

Koulujen alettua U20 pelaajat ja valmennus toimivat ensimmäistä kertaa aamun akatemia toiminnassa omana ryhmänään. Samalla mukaan liittyi aiemmin akatemia toiminnasta pois jääneitä pelaajia. Harjoitusmäärän nosto toimi, kun pohjat olivat kunnossa. Tämä on isoin yksittäinen kehitysaskel edellisiin kausiin.

Perttu Ahola ja Elias Kaarelan elokuun ottelut olivat seuran sisäisiä harjoitusotteluita. (Kuvat: Arno Hämäläinen) Santeri Hanska ja Miska Merkkiniemi kohtasivat Roki Hockeyn riveissä Oulun Kärpät. (Kuvat: Jussi Leinonen, Lapin Kansa)

U20 MESTIS ALKUSARJA 2020

Korona huomioiden sarjoja uudistettiin. Alkusyksy pelattiin enemmän ns. lähipelejä Kärpät akatemian, Hokin ja Hermeksen kanssa. Olimme kenties ennakkoon vahvin näistä joukkueista, mutta silti näin hyvä menestys oli hieman yllättävää. Ensimmäisillä kierroksilla mukana olleet Mestis pelaajamme jäivät pois omien peliensä alettua, mutta silti U20 sarja jatkui voitokkaasti. Sarja laajeni lokakuussa, mutta koko ajan pysyimme kärkikaksikossa. Hävityt ottelut tosin sisuunnuttivat tässä tilanteessa normaaliakin enemmän.

Pelaajien kehittyminen näkyi myös edustusjoukkueen kokoonpanossa. Syksyn aikana Roki Hockeyn Mestis otteluissa esiintyi kahdeksan seuran omaa kasvattia. Heistä seitsemän on pelannut nykyisessä U20 joukkueessa.

Erikoista: Syksyn sarjakauden aikana U20 Mestiksessä (17 joukkuetta) ei ollut yhtään korona-altistumista tai pandemiasta johtuvaa otteluiden siirtoa. Normi flunssaan tai johonkin muuhun sairastuneet pelaajat tulivat harjoituksiin koronatestien jälkeen ja koko joukkue testattiin lokakuussa kertaalleen. Harjoitukset jatkuivat keskeytyksettä ja U20 toiminta jatkui pelienkin osalta, kunnes alueelliset rajoitukset Etelä-Suomessa alkoivat. Ennen koko sarjan lopettamista Rokilta jäi pelaamatta kotiottelut häntäjoukkue Vierumäkeä ja Karhu-Kissoja vastaan.

Joukkueenjohtaja Markku Alanko on koonnut ansiokkaasti pelit yhteen kuukausittain.

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/5150/uutiset/42376/u20-syyskuu-viisi-voittoa-kuudesta-ottelusta

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/5150/uutiset/42930/u20-lokakuu-viisi-voittoa-kahdeksasta-ottelusta

http://www.rovaniemenkiekko.fi/joukkueet/5150/uutiset/43187/u20-marraskuu-nelja-voittoa-kuudesta-ottelusta

Marraskuun alussa olimme sarjakärjessä. Oli aika pohtia sitä, että pelit voivat viedä meidät SM-sarjaan. Päätimme taas kiristää ruuvia tekemisessä. Edelliset kaudet Itävallan Klagenfurtissa valmentanut Juha Soronen liittyi U20 valmennukseen. Viimeiset kymmenen viikkoa ollaankin menty kovempaa, kuin kertaakaan aiemmin. Alkusyksyn tapaan pelillistä sparrausta ollaan saatu jälleen edustusjoukkueelta. Yksi näytillä ollut uusi pelaajakin liittyy mukaan vuoden vaihteessa.

Joukkueen kapteenistosta Riku Helin ja Roni Kurkinen harjoittelevat pääosin Roki Hockeyn edustusjoukkueen vahvuudessa. (kuvat: Teemu Kangas)

KEVÄT 2020 U20 SM-sarja

Mikäli pelit jatkuvat tammikuussa suunnitellusti, edessä on pelaajillemme tähän astisen peliuran huomiota herättävin kevätkausi. Kirkkaimpien valojen myötä U20 joukkueen tarinan mittakaava muuttuu.

Keväällä samaan kaukaloon luistelee liigaseurojen sopimuspelaajista koostuvat joukkueet. Siinä missä Mestis seurat kokoavat joukkueensa kaikista mahdollisista ikäraamiin sopivista pelaajistaan, liigaseuroissa kilpailu pelipaikoista suosii nuorempia pelaajia. Myös sarjan vaatimukset pelaamiseen kovenevat. Taitavat vastustajat rankaisevat virheistä, joten U20 SM-sarjassa pelaaminen on organisoidumpaa, kuin ikäluokan Mestiksessä.

Pelillisten haasteiden lisäksi sarjajärjestelmäkään ei ole kaikkein suosiollisin nousijajoukkueelle. U20 SM-sarjassa liigaseuroilla on mandaattipaikat. Vain neljä Mestis seuraa voi joutua karsimaan sarjapaikoistaan. Karsinnat voi välttää pelaamalla paikan SM-sarjan Play Offeihin, joka ei ole ihan helppoa.

Miksi sarjanousu on kuitenkin hyvä asia? ROKi U20 tulee tekemään kaikkensa jokaisessa ottelussa. Se ei välttämättä riitä voittoon mutta varmuudella se kehittää joukkuetta sekä yksilöitä. Ja mikä hyöty on kehittymisestä? No, sitä voi miettiä jokainen itsekin. Keväällä pelataan koko seuran tulevaisuutta määrittävästä U20 sarjapaikasta ja jääkiekko jatkuu tämän kauden jälkeenkin.

Joukkue tarvitsee kaiken mahdollisen tuen ja tukea voi osoittaa osallistumalla kannattajakortti kamppanjaamme.

http://www.rovaniemenkiekko.fi/uutiset/43305/roki-u20-jarjestaa-kannattajakortti-kampanjan

Seuran uusimmat